Hagabussen var fullsatt med forventningsfulle deltakere med avreise fra Ruten kl 10.00 søndag den 26. mai. Julebygda Historielag hadde lagt til rette for en allsidig og spennende rundtur i denne grønneste av bydelene i Sandnes.
Første stopp var Julebygda kapell. Det har en historie tilbake til den første bevilgningen fra Høyland formannskap på kroner 700 for kjøp av tomta som ble kalt “Kålægrå”. Et eget gravkapell kom i 1911 og først i november 1957 ble kapellet innviet.
I kapellet fikk vi også en god innføring i dugnadsånda i bygda. Det meste av det som er fellesbygg er oppført på grunnlag av et stort antall dugnadstimer; det gjelder flere skolebygg, ungdomshus, bedehus og grendahus.
Ja selv Julespelet er et typisk dugnadsverk.
Det ble tid til en kopp kaffi og wienerbrød i Sagbruket, nærmeste nabo til kapellet.
Etter et stopp i fjøset til Jon Erik Lea og Kristine Hognestad – et av de mest moderne fjøsene i bygda – tok bussen oss videre til Vidsyn, et utsiktspunkt ved Leavoren. Her ga Carl Johan Raugstad oss selvopplevde minner fra krigens april-dagen i 1940.
Olav Heigre var en godt orientert lokalpatriot som kunne forteller om de ulike familiene som hadde hatt sitt opphav på Heigregardene.
Middag ble inntatt på Folkvord gardsutsalg og turen ble avsluttet med en tur innom en utstilling på bedehuset Betania, der trekunstneren John Mæland hadde rigget opp en imponerende utstilling av produkter fra hans treverksted.
En sommertur som gav deltakerne opplevelser de ellers ikke ville ha hatt.