Tekst og foto: Trond Erik Olsen, Sandnesposten
SKATT: Tirsdag fikk Sandnes Historielag overrakt to fulle dokumentvesker med verdifullt arkivmateriale fra nå nedlagte Sandnes håndverksforening. Fra venstre: Merete Sønsterud i Sandnes Historielag, Njål Vigesdal i Sandnes Historielag, Stein Geir Aase og Inge Geir Stangeland. Foto: Trond Eirik Olsen
HISTORIE: – Dette er helt fantastisk. Nå skal vi bruke tid på å gå gjennom alt materialet. Selv om jeg har smugtittet litt er jeg spent på hva som finnes her. Jeg regner med at vi vil bruke en del av materialet i form av artikler i Sandnes Historielags årbok eller gjennom ulike foredrag, sier Njål Vigesdal i Sandnes Historielag.
Fulle dokumentvesker
Tirsdag kunne Vigesdal sammen med Merete Sønsterud i Sandnes Historielag motta to stappfulle dokumentvesker med viktig arkivmateriale fra den tidligere håndverksforeningen. arkivmaterialet inneholder møtereferater fra 1906 fram til 1989. Referatene fra de første årene er utført med sirlig håndskrift som på sin spesielle måte også bærer preg av et godt håndverk.
Dokumentveskene ble overrakt av Stein Geir Aase og Inge Geir Stangeland. Sammen med Rune Svarstad har begge hatt roller i den nå nedlagte håndverksforeningen. Den formelle overrekkelsen av arkivet, som har stått hos Rune Svarstad, skjedde som seg hør og bør i historiske omgivelser hos Gann Blikk i Strandgata.
– Det er ikke så veldig mange av oss som var med i foreningen igjen og for oss betyr det mye at dette arkivet nå kommer i rette hender. Derfor vil vi nå gi det til Sandnes historielag. Vi forventer at de ivaretar og bruker materialet på en god måte. Det er viktig at denne historien nå kommer fram i lyset. Sandnes er på mange måter tuftet på håndverkstradisjon, sier Aase.
Framtredende rolle
Håndverksforeningen ble stiftet i 1889 med et klart mål om å skape mer samarbeid og interesse for håndverkets utvikling innen håndverksstanden i Sandnes. Foreningen bestod av aktører fra en rekke ulike håndverksgrener og spilte også en vesentlig rolle i utviklingen av byen fram til 1989.
– Det var en veldig spennvidde i forhold til hvem som var medlem i foreningen. Det har vært både oppturer og nedturer og foreningen spilte også en stor rolle som et rådgivende organ inn mot kommunen, så her bør være mye interessant å ta av, sier Stangeland.
– Jeg vil absolutt karakterisere det materialet vi nå få som en skatt. Rent byhistorisk har det stor verdi og vi har et svært interessant arbeid foran oss i forhold til å gjennomgå alt materialet, sier Merete Sønsterud.
Ifølge Njål Vigesdal vil historielaget levere arkivmaterialet videre etter at de er ferdig med å gjennomgå det.
– Arkivenes hus på Ullandhaug kan være aktuelt. Det samme er Jærmuseet. Dette er institusjoner som begge vil kunne ha stor interesse av å få materialet. Vi garanterer i alle fall at det skal bli godt bevart for framtiden, sier han.
Hei.
Har dere noen luftfoto av Sandnes med omliggende områder tilbake i tid. Er spesielt interessert i bilder fra 1950 og opp til 2000
Heisan
Vi har sikker bilder av Sandnes fra luften i noen av bøkene vår. Men jeg anbefaler at du går inn på vedlagte link. Her vil du finne flere nettsteder hvor du kan finne bilder og flyfoto.
Flyfoto