Tur til Fosen og Karmøy 25. mai:

ArquebusAvreise fra Sandnes søndag 25. mai kl. 09.00. Turen gikk gjennom Rennfast til Mortavika, hvor vi tok ferge over til Arsvågen. Første post på programmet var et besøk på krigsmuseet Arquebus, som er bygget opp med frivillig innsats, og som gjenspeiler veldig bra krigsårene på Haugelandet. Museet har flere ganger høstet anerkjennelse for den betydelige frivillige innsatsen som er gjort, og for de resultatene som er oppnådd i forhold til ofte meget begrensede ressurser.

Dette er en del av innholdet i krigsmuseet Arquebus.

FjordstueneFra Førresfjorden gikk turen utover langs fjorden på Fosenhalvøya mot Røyksund. Her møtte vi den nye veien som er bygget som en del av T-forbindelsen. Vi kjørte noen kilometer på den veien sørover før vi svingte av utover mot Våga, hvor vi fant spisestedet Fjordstuene. Steder ligger nydelig til, med flott utsikt over fjordlandskapet - utsikten som vi nøt samtidig som vi koste oss med middag, dessert og kaffe til.
OlavskirkenNorvegen HistoriesenterHer sitter vi og spiser på Fjordstuene. Mannen i hvit skjorte er sjåføren Olav Terje Hendum.


Vi fikk omvisning på Olavskirken på Avaldsnes. Den ble påbegynt i 1250 av Håkon Håkonson, og kirken er det fremste minnesmerke over Avaldsnes sin storhetstid.

Her ser vi framme inne i Olavskirken.


Tusenårsstedet ligger i et viktig nasjonalhistorisk område. Og av hensyn til middelalderkirken og det historiske landskapet, er det meste av bygget lagt under bakken. Vi fikk en orientering om stedet med litt oppfriskning av norgeshistorien, både muntlig og via multimediashow.

Her ser vi noe av innholdet i Norvegen Historiesenter.
Vigsnes
Fra Avaldsnes gikk turen ut til Vigsnes og gruvemuseum. På 1870-tallet var Vigsnes en av Norges største koppergruver. Den gang bodde det 3.000 mennesker i dette spesielle gruvesamfunnet. Det var her kopperet til frihetsgudinnen i New York ble hentet. Etter omvisning i museet samlet vi oss i det tidligere administrasjonsbygget til gruvene, som nå har blitt spisested, og her sluttet vi oppholdet med ettermiddagskaffe med vaffel  før vi begynte på hjemturen.

Utenfor Fosen
Da vi var kommet fram til Arquebus, fikk vi kaffe og kake.


sandnes-historielag.no